Ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων Commonspace διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στο Συμμετοχικό Σχεδιασμό, στo πλαίσιo του έργου “Ολοκληρωμένο Σύστημα Λήψης Χωρικών Αποφάσεων & Συμμετοχικού Σχεδιασμού” – “ppCITY”.

Παρουσίαση της εξέλιξης του έργου, ομιλίες για το συμμετοχικό σχεδιασμό, εργαστήρια, καλές πρακτικές και άλλα πολλά, την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου στις 15:30 στον εκθεσιακό χώρο του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων.

Συνδιοργάνωση: Συνεταιρισμός Εργαζομένων Sociality
Συμμετοχή: GET, DOTSOFT

Aurélie Rompler

Founder and CEO at Creative District & Innovation 4 Sociaety

Graduated from La Cambre in 2011, Aurélie Rompler obtained an Environmental Design Master’s degree, spcialised in Urban Spaces. She started as a project manager in the cultural sector, in connection with international foundations and public-private institutions.

In 2012, she became a cultural entrepreneur by creating an artistic platform and a year later she co-founded Creative District – a company composped of two sections including the revitalization of vacant spaces in urban and rural areas to revive them and (re)create an economic activity as well as the incubation of projects with societal values and local anchorage by creating spaces of interaction, socialization, and innovation in which a creative ecosystem develops.

Through Creative District, Aurélie has revitalized more than 11500m²m, managed 8 major urban areas in Brussels, hosted companies in residence & co-working, accompanied cultural and social entrepreneurs, brought together more than 152,000 people in networking, and organized more than 500 activities and events. She is called for her expertise as a cabinet director for a Brussels municipality, particularly affected by the events of 2016.

She is developing a programme for the urban economic structure’s expansion by implementing projects of entrepreneurship and social economy, as a strategic lever for sustainable development.

Αλέξης Κατσαρός

Ανάπτυξη Προγραμμάτων και Συνεργασιών, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη φύση και τον Άνθρωπο – MedINA

Ο Αλέξης Κατσαρός είναι Πολιτικός Επιστήμονας με εξειδίκευση στα ζητήματα περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς και σημαντική επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση έργων. Συνεργάζεται με το MedINA από το 2012 και είναι μέλος της Ομάδας Διοίκησης του – ως Υπεύθυνος Ανάπτυξης Προγραμμάτων και Συνεργασιών- από το 2018.

Ελένη Μουγιάκου

commonspace, Επιστημονική Υπεύθυνη έργου ppCITY

Η Ελένη Μουγιάκου είναι γεωπόνος Γ.Π.Α., με ειδικότητα Αρχιτεκτονική Τοπίου, MSc Γεωπληροφορικής. Είναι υπ. Διδάκτορ του ΕΜΠ με ειδίκευση στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και την Ανάλυση Χώρου. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα βρίσκονται οι χωρικές σχέσεις, οι μεταβολές, οι συνέχειες και ασυνέχειες του δημοσίου χώρου και των μονάδων του τοπίου, καθώς και η σχέσεις τους με την περπατησιμότητα, τη βιώσιμη κινητικότητα καθώς και τη βελτίωση του μικροκλίματος και του περιβάλλοντος της πόλης. Η πολυετής εργασιακή και μελετητική της εμπειρία εστιάζεται στο αστικό και περιαστικό πράσινο, το βιοκλιματικό σχεδιασμό, τα δίκτυα αστικού πρασίνου και τις πράσινες υποδομές. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος μελετών ανάπλασης μεγάλων πάρκων, δημόσιων και ρυπασμένων περιοχών καθώς και σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με διακρίσεις. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά – ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την ποιότητα ζωής και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως εξωτερική συνεργάτης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΜΠ.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία (από το 2006) στη Διδασκαλία Ενηλίκων στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (G.I.S.) και στη συγγραφή εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού έχοντας διδάξει επί σειρά ετών στα εξ αποστάσεως σεμινάρια του Εργαστήριου Γεωγραφίας & Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Α.Τ.Μ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Ι.ΕΚ.Ε.Μ. Τ.Ε.Ε. και τα τελευταία χρόνια στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ).

Είναι ιδρυτικός μέλος της COMMONSPACE, υπεύθυνη υποβολής προτάσεων ευρωπαϊκών και ερευνητικών έργων, ειδική πρασίνου και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.

Τέλος είναι η επιστημονική υπεύθυνη του έργου ppCITY.

Ελισσάβετ Μπαργιάννη

Αρχιτέκτων τοπίου (Henot-Watt University of Edinburgh), MLA, Resilient Athens

τ. Γεωπόνος. Επιστημονική συνεργάτις και επιμελήτρια βιβλίου Ν. Ταμβάκη με τίτλο «Εθνικός Κήπος: ένας τόπος με μακρά Κηποτεχνική ιστορία» (βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών, 2016). Επιμελήτρια στον Εθνικό Κήπο (2003-2013), μελετήτρια της Δ/νσης Πρασίνου στον Δήμο της Αθήνας, με εμπειρία σε έργα Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο Λονδίνο. Από το 2018, εργάζεται στο γραφείο Δημάρχου για την Ανθεκτικότητα και τη Βιωσιμότητα και από το 2019 στο νέο Τμήμα Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας της Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανθεκτικότητας, Καινοτομίας και Τεκμηρίωσης εστιάζοντας σε έργα Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αστικής ανθεκτικότητας. Συμμετέχει ενεργά σε δίκτυα για το κλίμα (C40,100RC,ICLEI, Climate-KIC) ενώ εκπροσωπεί τον Δήμο Αθηναίων στο δίκτυο Cool Cities του C40 στο οποίο η Αθήνα διακρίθηκε πρόσφατα ως ηγέτιδα πόλη.

Χάρης Μπίσκος

Project manager συνΑθηνά

Ο Χάρης Μπίσκος είναι αρχιτέκτονας στην Αθήνα. Η δουλειά του τοποθετείται στα όρια της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας (πριν-μετά και γύρω από την αρχτεκτονική) κυρίως στο κομμάτι του αστικού σχεδιασμού, έρευνας και επεμβάσεων στο δημόσιο χώρο. Είναι σήμερα επικεφαλής της ομάδας του συνΑθηνά στο δήμο Αθηναίων. Έχει διατελέσει εντεταλμένος διδάσκοντας αστικού σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Πατρών.

Μαρία Πηγάκη

Δρ. Χαρτογραφίας, ΕΔΙΠ, ΕΜΠ

Η Μαρία Πηγάκη είναι χαρτογράφος (EHESS- Sorbonne 1988) και έχει διδακτορικό στη διδακτική της Χαρτογραφίας και τη Χωρική Ανάλυση (Paris-Diderot 2000). Από το 1989 εργάζεται στη Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών στον Τομέα Τοπογραφίας στο ΕΜΠ. Έχει διδάξει Χαρτογραφία και GIS στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΤΕΙ Αθήνας, Sorbonne, Paris VII).

Δημήτρης Πούλιος

commonspace

Ο Δημήτρης Πούλιος σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, όπου αποφοίτησε το 2010. Συνέχισε τις σπουδές του στο πεδίο του Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Cardiff με υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Αποφοίτησε πρώτος στο τμήμα του ενώ η διατριβή του στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Challenges for the contemporary Greek city. Public Space, Identity, innovation and a framework for urban interventions» πήρε διάκριση και το βραβείο Studio Real Prize για την καλύτερη διατριβή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το 2011 (research exchellence).

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στο πεδίο της Αρχιτεκτονικής, του Αστικού Σχεδιασμού, της Πολεοδομίας, της Γεωγραφίας και των Πολιτικών Επιστημών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, και διαγωνισμούς (με διακρίσεις) ενώ έχει και επαγγελματική εμπειρία στους παραπάνω τομείς. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της Αστικής Γεωγραφίας στο ΕΜΠ με την βοήθεια της υποτροφίας του ίδρύματος Ωνάση.

Από το 2012 συνεργάζεται με σειρά γραφείων ως σύμβουλος Αστικού Σχεδιασμού και ως Πολεοδόμος, με εμπειρία σε πληθώρα μελετών (Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικές-Χωροταξικές, Πολιτιστικής Διαχείρισης κ.α) στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Αλβανία, Κύπρος, Κατάρ). Είναι από τους συνιδρυτές της Commonspace και από το 2015 έχει αναλάβει τη θέση του Προέδρου της εταιρείας, διευθύνοντας παράλληλα μελέτες και προγράμματα.

Έλενα Ρεϊζίδου

Πολιτικός Μηχανικός, ΜΟΔ ΑΕ

Είμαι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» του ΑΠΘ και Υποψήφιος Διδάκτωρ στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ. Από το 2003 εργάζομαι στην Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ αε) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην Ομάδα Υποστήριξης Δικαιούχων Νησιωτικών & Απομακρυσμένων Περιοχών.

Αναστασία Στρατηγέα

Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.)

Η Αναστασία Στρατηγέα είναι Καθηγήτρια στον Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (Σ.Α.Τ.Μ.) του Ε.Μ.Π. Είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός (Α.Π.Θ.) και Διδάκτωρ της Σ.Α.Τ.Μ.

Έχει συμμετάσχει σε ένα πλήθος ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Προοπτικής Διερεύνησης, Συμμετοχικού Σχεδιασμού, Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας και Τουρισμού/Πολιτισμού, κ.ά. Έχει δημοσιεύσει το έργο της σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Είναι κριτής άρθρων σε ένα πλήθος επιστημονικών περιοδικών και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διεθνών και εθνικών συνεδρίων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στα ακόλουθα πεδία: Βιώσιμη ανάπτυξη, Αστική και περιφερειακή ανάπτυξη και πολιτική, Χωρικός σχεδιασμός και διακυβέρνηση, Συμμετοχικός σχεδιασμός, e-σχεδιασμός και e-συμμετοχή, Έξυπνες πόλεις και κοινότητες, Τουρισμός/Πολιτισμός και αστική/περιφερειακή ανάπτυξη, Προοπτική διερεύνηση, ΤΠΕ και αστική/περιφερειακή ανάπτυξη.

Σοφία Τσάδαρη

commonspace, Υπεύθυνη Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού

Η Σοφία Τσάδαρη (Δρ. Αρχ. Μηχανικός & Πολεοδόμος ΕΜΠ) διαθέτει υπερδεκαετή εμπειρία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μελετών και επιβλέψεων σε διαφορετικές κλίμακες του σχεδιασμού. Έχει ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή για τον Ελαιώνα της Αθήνας και έχει αποκτήσει ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία. Έχει διατελέσει λέκτορας στην Αρχιτεκτονική σχολή της Ξάνθης, εργαστεί σε πολεοδομικές έρευνες και μελέτες, συμμετάσχει για δύο χρόνια στην ομάδα μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Αττικής και στην ομάδα σύνταξης χαρτών / διαγραμμάτων / τευχών δημοσίευσης για το ΡΣΑ.

Έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε διεθνή και εθνικά πολεοδομικά συνέδρια. Διαθέτει επίσης εμπειρία σε κτιριακές μελέτες και επιβλέψεις δημοσίων και ιδιωτικών έργων ενώ έχει πραγματοποιήσει συμμετοχές με βραβεύσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Τα πρόσφατα 3.5 χρόνια συνεργάζεται συστηματικά στην υποστήριξη ολοκληρωμένων χωρικών σχεδίων σε ελληνικές Περιφέρειες και Δήμους. Διαθέτει εξειδίκευση στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στον αστικό και μη αστικό χώρο και τις αναπλάσεις σε πρώην βιομηχανικές περιοχές. Διαθέτει ευρεία γνώση σχεδιαστικών προγραμμάτων και εμπειρία συντονισμού μελετητικών ομάδων και επίβλεψης / συντονισμού έργου και εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού. Είναι κάτοχος μελετητικού πτυχίου τάξης Α στις κατηγορίες μελετών 6 και 7.